Com treballem?

Al BCN-Kinder fomentem el desenvolupament integral de l’infant (desenvolupament social i emocional, desenvolupament cognitiu, llenguatge, psicomotricitat…). Un dels nostres principis pedagògics és veure l’infant com a individu que es mou en diferents contexts socials (a casa seva, al Kinder, amb els seus amics). En aquest sentit, l’infant existeix i actua en un context subjecte a un conjunt de factors. Nosaltres intentem reconèixer la globalitat d’aquest conjunt i veure l’infant com a individu únic, especial i amb necessitats diverses. D’aquesta manera, els infants són el centre de totes les nostres accions educatives, ja que requereixen la nostra màxima atenció i ajuda. Un dels punts essencials del nostre treball pedagògic és el treball conjunt amb les famílies. Tots en equip formem part d’aquest projecte.

Els factors següents fan del BCN-Kinder un projecte únic:

BCN Kinder és una associació de pares que es financia exclusivament amb les quotes dels pares. Per tant, BCN Kinder depèn de la màxima participació possible per part dels pares i també dels educadors. Els pares són socis de l’associació, formen part de la junta i s’encarreguen d’altres tasques voluntàries (manteniment, presència a Internet, compra diària, comitè de festes…), les quals són imprescindibles per al bon funcionament i desenvolupament del projecte. Els socis escullen la junta, que és l’òrgan que gestiona el projecte conjuntament amb el director. A les assemblees de socis anuals, els socis poden participar en totes les decisions importants.
BCN-KINDER es distingeix per estar en un entorn molt ric culturalment. Estem ubicats al cor de Barcelona, on convivim amb una gran riquesa i diversitat cultural. Tot i que l’alemany i la cultura alemanya tenen, per suposat, un paper important dins del nostre projecte, les famílies del BCN-Kinder són majoritàriament mixtes: de pares nascuts aquí i de pares procedents de diferents indrets del món. Podem dir que els infants que formen part del nostre projecte mantenen la seva cultura i aprenen a respectar els altres i les seves tradicions mentre que la seva diversitat lingüística creix així com ells també ho fan.
Una de les característiques del Kinder són els grups d’edats mixtes. Els grups s’uneixen en moltes activitats per tal de potenciar la interrelació entre grans i petits: els grans es senten responsables dels més petits, mentre que els petits prenen l’exemple dels grans.
En el grup dels matins (de 18 mesos a 5 anys), la ràtio és de vuit infants per educador. En el grup dels petits (de 10 a 18 mesos), la ràtio és de sis nens per educador. Això sense comptar els nostres estudiants en pràctiques i/o voluntaris (generalment sempre n’hi ha un per grup).
El nostre projecte ofereix horaris més flexibles que els habituals de la majoria de les llars d’infants espanyoles. L’horari dels grans és de 08:30 a 13:45, i els dels petits, de 08:30 a 13:00. Tot i això, existeix la possibilitat d’allargar aquests horaris: Per al Grup Bebes fins les 15:00 (incloent la migdiada), i per als grups grans fins les 16:45 (incloent migdiada i berenar). A part d’això oferim horari d’entrada flexible, de 08:30 a 09:30.
Al BCN-Kinder oferim un procés d’adaptació individualitzat. Aquest s’estructura de manera altament flexible i d’acord amb les necessitats de l’infant. El nostre objectiu és fer el procés de separació el més fàcil possible, tant per als infants com per a les famílies. Durant l’adaptació, els pares (o una altra persona acompanyant) acompanyen l’infant en el mateix grup i, paulatinament, s’incrementa el temps que els infants es queden al centre sense la presència dels pares.
El menjar procedeix de cultius ecològics, de proximitat i de temporada i el prepara diàriament l’empresa de càtering Natural Cuina. Les intoleràncies i les al·lèrgies es tenen en compte i els menús s’adapten a cada cas.
Un altre símbol d’identitat del BCN-Kinder és la interrelació amb l’exterior, amb l’entorn natural i amb el barri. Aquesta relació es dóna, per exemple, amb sortides al parc infantil Ludoteca que es troba al Parc de la Ciutadella, on passem dos matins sencers a la setmana. A més, fem sortides i excursions regularment a diferents parcs infantils, boscos, museus, platja…